ZÖLD VÁROS LESZ MISKOLCBÓL

2011. 07. 16.

Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos és az Európai Green City Mozgalom magyarországi képviselő szervezetének ügyvezetője, Somorjai-Tamássy Zsolt szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy Miskolc ún. Zöld Város lesz.

 Ilyen elszánásra a magyar városok történetében ezidáig nem volt példa.

Amszterdam, Milánó, Miskolc. Mi lehet közös ebben a három városban? 2011. június 21 után már legalább egy közös pontot találni: mindhárom város csatlakozott az európai Green City mozgalomhoz. Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos a magyar városvezetők közül elsőként írt alá szándéknyilatkozatot a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft-vel arról, hogy városa Zöld Várossá válik.A szándéknyilatkozat szerint Miskolc MJ Város kötelezettséget vállal arra, hogy betartja a Green City Mozgalom alapelveit, a Milánói Zöld Chartában foglalt pontokat, illetve minden, a várost érintő fejlesztés elindításában és végrehajtásában alkalmazza a Green City akkreditációs pontrendszert.

Utóbbi „igen izmos vállalás” a város részéről, hiszen a nemzetközileg kidolgozott pontrendszer meglehetősen részletes iránymutatást tartalmaz arról, hogy például vízháztartás, hulladékgyűjtés, károsanyag-emisszió, zöldfelületi arány, zöldfelületi minőség, fenntarthatóság szempontjából milyen kritériumokat kell figyelembe venni, és a minősítés során ezek alapján minden Green City elveken készülő projektnek legalább 51%-osan teljesítenie kell a pontrendszerben. Ha tetszik, ez az akkreditációs pontrendszer az épületek környezetére vonatkozóan egészíti ki azt, amelyet a BREAM vagy a LEED rendszerek elsősorban az épületminősítésre alkalmaznak. Somorjai-Tamássy hangsúlyozta, nem attól válik egy város Zöld Várossá, hogy már minden tekintetben megfelel az itt támasztott kritérium-rendszernek, hanem attól, hogy politikai választási ciklusokon átívelően vállalja, hogy projektjeiben ezeket az irányelveket figyelembe veszi, ezáltal rálép arra az útra, amely a zöldebb városi környezetet megteremti. Ez hosszú évtizedekig elhúzódó folyamat lehet, de már az első években mérhetőek lehetnek a hatásai. Sőt mérni is érdemes, mégpedig nem pusztán vizuális-esztétikai vonatkozások, vagy éppen zöldfelületi arány tekintetében, hanem társadalmi és gazdasági hatások tekintetében is.

Amennyiben azt a miskolci közgyűlés szentesíti, a város a most aláírt szándéknyilatkozat alapján együttműködési megállapodást köthet a Nonprofit Kft-vel, amely a városi projektek minősítését és a helyi szakemberek továbbképzését vállalja magára, szoros együttműködésben a város stratégiai, pályázat-bonyolítói, fenntartói és városgazdálkodási szerveivel. A munka első lépése lehet a város-stratégiai dokumentumok „green city-sítése”, valamint egy települési zöldfelületi rendszerterv elkészítése. Ezzel párhuzamosan a most elnyert, illetve futó városi fejlesztési projekteken belül közösen vizsgálják meg a fenti elvek érvényesítésének lehetőségét.