Patrónus Ház kertje

Gödöllő

Befejeződött a gödöllői Patrónus Ház építésének 1. üteme. A jövőben autista fiatalok lakóotthonául szolgáló intézmény kertje az autizmussal élők speciális igényeit és a Green City fenntarthatósági alapelveket ötvözve valósul meg.

Tervezési szempontok

Az autista fiatalok, felnőttek számára az átlátható, konkrét funkcióval rendelkező terek, eszközök, növények és tevékenységek biztonságot, kiszámíthatóságot, és ezáltal átlátható, érthető környezetet biztosítanak. Ezért a tervezés során a következő szempontokat kellett a tervezőknek figyelembe venni:

1. Biztonság: a kertben a kockázati tényezőket minimalizálni kell

  • rögzített tárgyak, eszközök (dobás-rúgás-törésbiztos elemek), tartós és strapabíró anyagok
  • egyenletes talaj
  • nincs mérgező vagy sérülést okozó növény (mérgező, szúrós, tüskés, stb.)
  • kerti eszközök, szerszámok biztonságosan elzárhatók (jelenleg a Lakóotthon épületén belül került kialakításra erre a célra egy tároló helyiség)
  • elvonulásra, egyedüllétre alkalmas csendes „kuckók” szükségesek
  • struktúra: átlátható, követhető kerti tér, tájékozódást segítő jelzések, színkódok
  • átláthatóság: a segítők távolról is figyelni tudják a lakókat

2. Terápiás szempontok: a kerti funkciók jól elkülönülnek egymástól. Javasolt kerti elemek/funkciók:

  • mezítlábas Kneipp ösvény
  • szenzoros kert, érzékekre ható elemek, növények, szélcsengő, szélforgó, fény és árnyék hatások, csobogó
  • mozgást, mozgáskoordinációt segítő játékok és eszközök, pl.: hinta, trambulin, forgó-pörgő játékok, Ayres eszközök

3. Munkavégzés a kertben: kert mint folyamatos tevékenykedés helyszíne

  • ágyások zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények termesztéséhez
  • esővíz gyűjtése pl. öntözéshez
  • komposztáló használata

4. Szabadidős szempontok

  • sport és mozgás helyszín, séta, ugráló, stb.
  • társas kapcsolatok, közösségi aktivitások helyszíne is a kert

A felsoroltakon felül figyelembe kell venni az egyéni szempontokat is, amennyiben szükséges, pl.: allergia vagy speciális fóbia. Ugyanakkor a kert lehetőség szerint legyen télen is használható, gyönyörködtető. Figyelembe kell venni a fenntartási igényt is, cél a könnyen gondozható, fenntartható kert. Ezen felül a kerti térnek rugalmasan alakíthatónak kell lenni, hiszen a nehézségek és igények a majdani folyamatos használat mellett fognak felszínre kerülni, melyekhez könnyen és gyorsan kell tudni alkalmazkodni a kerti térnek.

Tervezési koncepció

A tervezett kert multifunkcionális terápiás kert, rendkívül gazdag élményeket, látványokat, különféle érzeteket nyújt télen-nyáron a lakók, segítők, látogatók számára. Ugyanakkor óvja és védi a lakók mellett magát az épületet is, a területre érkező csapadékvizet befogadja és kezeli.
A majdani kert több lépcsőben fog tudni elkészülni, és folyamatosan alakul majd a lakók igényei szerint. A végleges kert tervezett fő elemeit az ábra szemlélteti.

1. ZÖLD PARKOLÓ: gyeppel fedett, de tömör és stabil felületet képező speciális zöld burkolattal fedett parkoló terület. Összesen 4 parkolóállást terveztünk az elfogadott építész engedélyezési tervnek megfelelően.

2. EMLÉKPONT: kör alaprajzú, tömörített szórt burkolattal fedett aprócska tér, melyen márvány emléktábla, és a lakókat szimbolizáló 12 db bazaltorgona található. Az Emlékpont megközelíthető a gyalogos bejárat irányából, majd az Emlékponton áthaladva az oldalkerti Kneipp ösvényt találja a látogató. 

3. EMELT ÁGYÁSOK: a lakók számára 12 db emelt ágyás nyújt lehetőséget a kertészkedésre, zöldség vagy egyéb növény termesztésére. A terület közepén (a Krétafal háta mögött) egy cseresznyefát terveztünk, melynek tövében található a kerti csap és egy merítő víztároló, mely az ágyások kézi öntözésének lehetőségét biztosítja.

4. ESŐKERT + KREATÍVTÉR + KRÉTAFAL:

a. Esőkert: az épületről érkező csapadékvizek gyűjtőpontja, valamint egyben gazdag évelő beültetéssel rendelkező sensory garden. Az esőkert aljában föld alatti szikkasztó blokkok fogadják a hirtelen érkező záporokat. Hatalmas esőzések esetén az Esőkert alján időszakos vízállás alakulhat ki, mely pár óra (nap) alatt szépen lassan elszikkad. Az Esőkert bebarangolható fa palló járdán, mely egy lépcsőfoknyit elemelkedik a kert aljától (így vízállás esetén is használható)
b. Kreatívtér: az épület felől fa hídon megközelíthető szórt burkolatú tér, melyen 12 db nagyméretű görgeteg kő található szabálytalanul elszórva. A kövek elsődleges célja, hogy festhető felületet nyújtsanak, azaz a lakók festhetnek, alkothatnak rájuk, újra és újra színessé és izgalmassá varázsolva a teret. Ugyanakkor a kövek gömbölyű felülete lehetővé teszi, hogy akár ülőkeként is működjenek.
c. Krétafal: A Kreatívtér hátoldalaként szolgáló falfelület kültéri táblaként funkcionál. A lakók készíthetnek rá alkotásokat, vagy kültéri foglalkozás tartható ezen a helyszínen (kültéri „osztályterem” táblája).

A kertben alkalmazott csapadékvíz-kezelési technikákat itt mutatjuk be részletesen. 

5. PERGOLA: Az Esőkert végében elhelyezkedő pergola pihenő-kilátó helyként funkcionál, összeköti a gyepfelületet és az Esőkertet bemutató palló járdát. A Pergola több funkciót kell kiszolgáljon: hátfala kerítés, és akár tábla vagy vetítővászon kifeszíthető rá, vagy éppen polcokat lehet rá rögzíteni. A pergola tetőszerkezete alkalmas arra, hogy különféle terápiás eszközöket (Ayres) függesszenek rá a lakók igénye szerint.

6. GYEP: épületet kísérő szabálytalan körvonalú gyepfelület. Napozás, pihenés és játékok helyszíne. A gyepfelület déli végében helyezhetők el a kültéri játékok.

7. ÁTRIUM: Terápiás és foglalkoztató helyszín, épületbe ágyazott minikert. Az átrium közepén egy flowform csobogó található, melyben a víz ritmikus, lemniszkáta formájú mozgást végez. A különleges mozgású víz látványa és hangja nagyon leköti a figyelmet, rendkívül megnyugtató, ellazító. A csobogó párolgásával kellemes mikroklímát teremt, a víz illatával szintén a lakók érzékszerveit stimulálja. A flowform csobogó körül körben ülőhelyeket terveztünk, ahol a 12 lakó kényelmesen le tud telepedni. Az átrium élmény-gazdagságát többtörzsű bokorfák bővítik, melyek szintén látványt, illatot, és az egymás után következő évszakok által változatosságot nyújtanak.

8. KNEIPP ÖSVÉNY és ESŐKERT: az oldalkertben laza, szabálytalan talajdepressziókat terveztünk, melyek a csapadékvíz gyűjtését és szikkasztását végzik. A depressziók enyhe lejtésűek, jóformán észrevétlenül megbújnak a növényzetben. Ezeket a mélyedéseket kerülgeti organikus vonalvezetéssel a mezítlábas Kneipp ösvény, ahol különféle anyagokon tudnak végigsétálni a lakók.

9. FENYŐERDŐ: a meglévő fenyvesben az alsó ágak részbeni felnyírásával nagyon kellemes „erdei pihenő helyek” alakíthatók ki, ahová vissza lehet vonulni, meghitt magányban és nyugalomban. Ezt elősegítendő a tisztásoknál kuckókat, wigwam kunyhókat terveztünk, ahová egy-egy lakó vissza tud vonulni, ha magányos, nyugodt biztonságra vágyik.