Öko-játszótér a Margitszigeten

2011. 09. 20.

 

A Margitszigeten kerül átadásra az ország az első olyan játszótere, mely környezeti nevelés céljával, a fenntarthatóság alapelvein épül. Az öko-játszótér egyben az első  olyan projekt, mely a Green city Fenntarthatósági Akkreditációs Pontrendszerben© megfelelt minősítést ért el, s ezáltal hivatalosan akkreditálásra került.

A játszótér tervezése a Főváros és a budapesti Svéd Nagykövetség összefogásából indult ki, több cég és szervezet bevonásával. A tervezési folyamatban a Budapesti Corvinus Egyetem ötödéves mesterszakos hallgatói is szerepet játszottak: 3 fős csoportokban készítettek koncepcióterveket a területre, mely tervekből egyetemi oktatókat, zöldfelület-tervezési, fenntartási- kivitelezési szakértőket, fenntarthatósági szakértőket, és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség képviselőjét magába foglaló zsűri választotta ki azt a pályaművet, melyet az S-TÉR Kft. munkatársai terveztek tovább.

A játszótér szakmai, nevelési programját a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Magyar Környezeti Nevelési egyesület és a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. munkatársai állították össze. A tervezést az S-TÉR Kft., a kivitelezést a Főkert Nonprofit Zrt. irányítja.

A tervezési területet hosszanti irányú, északról az Árpád-híd, keletről a Duna, délről parkoló, nyugatról az Árpád-híd lehajtója határolja. A területet a XIII. kerület része, városi jelentőségű közpark, fővárosi jelentőségű víznyerő hely és a városkép, a növényzet értéke és az idegenforgalom szempontjából is védett közpark. A terület fenntartója a Főkert Zrt. A tervezéssel érintett teljes terület 2262 m2, ebből a játszótér mintegy 1075,2 m2. A tervezett játszótér az első ütemét jelenti egy nagyobb, összetettebb játszótérnek.

A tervezési területen a Főváros és a svéd képviseletek szándéka szerint különleges, ökologikus gondolkodásmódot tükröző, fenntarthatóságra nevelő játszótér épül, mely nem utolsósorban a városi zöld fontosságára is felhívja a figyelmet.

Fontos eleme játszótérnek az oktatás, nevelés. A tervezés során külön a tervezők különös figyelmet fordítottak a játszótér alapgondolatára épülő ismeretterjesztésre, figyelemfelkeltésre, természetesen játékos kereteken belül. A játszótér elsősorban az 5-12 éves korosztály számára készül, így összetett mozgásokat előhívó játszóeszközök és oktató táblák kerülnek kihelyezésre, e mellett természetesen a kisebbek számára is lehetőség van a játékra.

 

Ökologikus játszótér

Az ökologikus játszótér kialakítása az alapgondolatot, vagyis a környezettudatos életmódot tükrözi, de figyelembe veszi a fenntartási és játszótér használhatóságának igényeit is, illetve azt, hogy a játszótér a főváros egyik legintenzívebben használt parkjában épül, várhatóan nagy igénybevételre méretezve.

A játszótér fontos elemei az oktató, nevelő szándékú játékok, berendezési tárgyak. A környezettudatos városi életformára való figyelemfelkeltő és a városi zöldfelületek fontosságát hangsúlyozó információs és oktató táblák szorosan kapcsolódnak a játszótérre kihelyezett játékokhoz. E mellett a gyermekek találkozhatnak a megújuló energiaforrások használatával a pumpás vízjátékon keresztül, játszhatnak árnyjátékot, a rugós játékok által ismerkedhetnek a Margitsziget fáival, a lábnyomkövekből tanulhatnak a sziget állatvilágáról.

A játszótér átadására 2011.09.22-én csütörtökön 10.00-kor kerül sor, mely alkalommal a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. átadja az első hivatalos Green City Akkreditációs oklevelet.