Megkezdődik a Clark Ádám téri zöld pihenőpark tervezése

2012. 05. 17.

Idén is folytatódik a Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és a svéd vállalatok által indított programsorozat.

A 2010-ben indított Green Sweden programsorozatban résztvevők célja, hogy széles körben hívják föl a figyelmet a zöld gondolkodásmód és a zöld megoldások fontosságára és megvalósítására. 

A program keretében 2011-ben a Margitsziget északi szigetcsúcsán egy ökojátszótér került kialakításra. A Green City Mozgalmat képviselő Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. szakmai tanácsadással segítette, hogy a játszótér tervei megfeleljenek a környezeti fenntarthatóság követelményeinek, az elkészült tervet, majd a szigorú műszaki ellenőrzés mellett megépült projektet akkreditálta. 

A 2011-es projekthez hasonlóan idén is egy budapesti terület megújítását célozta meg a Green Sweden program: az I. kerületi Clark Ádám tér ökológiai szemléleten alapuló átalakulására fog sor kerülni.

A 2012-es program egy konferenciával indult: április 25.-én a SymbioCity konferencián a fenntartható város különböző dimenzióit (energia, információ és kommunikáció, tájtervezés, városi funkciók) elemezték a szakértők esettanulmányok segítségével.

A program második elemeként  a résztvevők -köztük a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft.- a „ökosítják” a Lánchíd budai hídfőjénél található parkot. 

A tervezési folyamat első lépéseként a Budapesti Corvinus Egyetem ötödéves mesterszakos tájépítész mérnök hallgatói 2 fős csoportokban  koncepcióterveket készítettek a  területre, melyeket felhasználva az  S-TÉR Kft. munkatársai alakítják ki a megépítendő park tervét. A tervezési folyamat során a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. biztosítja, hogy az ökológiai fenntarthatóság követelményei beépülnek a tervekbe, s így  a várhatóan szeptemberben átadásra kerülő megépült projektbe is. 

A tájépítész mérnök hallgatók a tér megújítására kiírt egyetemi ötletpályázaton bemutatott munkáiról a 'Mintaprojektjeink' menüpont alatt találhatnak rövid összefoglalót.