GUNDEL, GREEN CITY ELVEK AZ EXKLUZÍV ÉTTEREMBEN

Budapest

Ki ne hallotta volna már a Gundel étterem hírét, mely fővárosunk nagy múltú, elegáns, remek konyhájával várja hazai és külföldi vendégeit? A hagyomány és minőség kulcsszavakat zászlajára tűző étterem kerthelyisége az enyhe téli napok alatt szorgalmas munkával megújult, számos green city alapelv megtartásával, fenntartható és „zöld” technikákat alkalmazva: A korábban problémát jelentő csapadékvizek (eredeti 2% helyett) az immáron 98%-ban vízáteresztő burkolatok segítségével a kerten belül a talajba jutnak, és ott hasznosulnak. A csapadékvíz megtartását, növények által felvehetővé tételét a baktériumos oldattal, komposzttal feljavított talaj, talajélet és a teljes zöldterületet borító mulcs is segíti. A burkolatba újonnan telepített fák eredését az ideális méretű, 3x3x1 méteres ültető gödör, a speciális városi földkeverék, és a víz- és légáteresztő burkolat könnyíti meg. A díszmedence és csobogók vize biológiai tisztítással működik. A meglévő növényzet faj/fajtaszáma a biodiverz ültetésnek köszönhetően az eredeti 253%-ára nőtt – az éttermi környezetből adódó elvárások és nagyméretű igénybevétel mellett a fajok 20%-a honos. A kert világítása is megújult, 100%-ban energiatakarékos LED fényforrások kerültek a dekoratív növényágyásokba, az újra felhasznált régi kandeláberekbe, burkolatokba. A helyszínen újra használatra és újrahasznosításra is számos jó példa mutatkozik, úgy mint az újra felhasznált Tardosi vörös mészkő burkolat, vagy a beton elemes térkő. A veszélyes állapota miatt kivágásra került óriási platán fából ülőke készült, átültetetésre került több az eredeti kertet díszítő, megfelelő állapotú növényegyed. A bontási munkák során keletkezett sitt 100%-a pedig újrafelhasználásra daráló üzembe lett szállítva.

A megújult kert a környezettudatosság mellett gazdasági előnyökkel is szolgál, többek között marketing területen. A Gundel arculatának meghatározó eleme, a századfordulós romantika, teljes mértékben megőrzésre került. Ezt emeli ki többek között, a századelős katalógusokban fellelt minták alapján rakott burkolati ornamentika, de mindebbe illően integrálva megjelennek a jelen igényeit is kiszolgáló elemek, úgy, mint például a tulajdonos által választott Semmelrock típusú térkő, mely alépítményének köszönhetően teljes mértékben vízáreresztő. Valamint a jövő modern designját megidéző látszóbeton kiegészítő elemek, melyeken megjelenik az étterem logója.

Az étterem másik fő védjegye, az állatkerttel való szomszédsága is hangsúlyozásra került, hisz összenyitással valós fizikai kapocs képződött a két nagy múltú intézmény között, továbbá ezt a kapcsolatot hangsúlyozandó kiültetés is biztosítja a folytonosság érzetét az átvezetésnél.

A többször szóba került növényzet pedig amellett, hogy kellemes klímát teremt a kerthelyiségben - ami nagymértékben köszönhető az asztalok közé beültetett fák árnyékoló hatásának - védi az épületet, ami cserében támasztékot nyújt növényzet számára. A teljes kertre becsülten az idei évben a megújult zöldfelület 660 kg O2-t termel, és 600 kg CO2-t köt meg. És ez a szám az idő előrehaladtával köszönhetően a biomassza növekedésének évről évre csak nagyobb lesz.

További fényképek a munka folyamatáról és a kész eredményről az alábbi linken érhetőek el:

https://plus.google.com/photos/110410931383827093799/albums/6031781373234937217?authkey=CKiolu3G9dWlxAE