A Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa

Miskolc

Miskolc az első magyarországi város, mely zöld mintavárosként a Zöldebb Városokért (Green City) Mozgalom alapelvei mentén fogalmazza meg jövőképét, s városfejlesztési stratégiáját és konkrét intézkedéseit a fenntarthatóság köré építi. Ezzel olyan előremutató, trend-diktáló európai nagyvárosok sorába lép, mint Amszterdam és Milánó, mely városok korunk környezeti- gazdasági-szociális kihívásainak nagyságát és összetettségét felismerve az egyetlen járható utat választják, s zöld válaszokat keresnek problémáikra.

 

Miskolc vezetése és a mozgalmat képviselő Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. között a 2011-es év éve eleje óta tartó közös gondolkodás 2011.06.21.-én szándéknyilatkozat aláírásában öltött testet.

A szándéknyilatkozatot 2011.12.16.-án együttműködési megállapodás aláírása követte, melynek értelmében Miskolc elkötelezte magát a Green City Mozgalom  mellett, s a jövőben komoly erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy valódi "zöld város" lehessen. A város elindult a fenntarthatóság felé vezető úton: elkészíttette Fenntartható fejlődés Stratégiáját, valamint főterét, a Szent István teret a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft.-vel együttműködve, a fenntarthatóság fogalomkörét szociális, gazdasági és környezeti síkon is értelmezve tervezi újra.

A szándéknyilatkozat szerint Miskolc MJ Város kötelezettséget vállal arra, hogy betartja a Green City Mozgalom alapelveit, a Milánói Zöld Chartában foglalt pontokat, illetve minden, a várost érintő fejlesztés elindításában és végrehajtásában alkalmazza a Green City akkreditációs pontrendszert.

Az együttműködés célja a Zöld város alapelvek célkitűzéseinek megvalósítása, azaz:

-          a város visszakapcsolása az ökoszisztémába, azaz élhetőbb és fenntarthatóbb város létrehozása;

-          fenntartható, környezetbarát környezetkultúra kialakítása;

-          integritás, azaz a természet ingyenes szolgáltatásainak optimumon való kihasználása;

-          interdiszciplinaritás, azaz a zöld szakma teljes vertikuma, s az érintett társszakmák és képviselőik bevonása.