Átadtuk az akkreditációs oklevelet Zalaszentgyörgyön

2017. 01. 26.

2016. novemberében számoltunk be arról, hogy a zalaszentgyörgyi Testvértelepülési Park Green City akkreditációja lezárult. Az akkreditációs oklevelet 2017. január 24-én adta át hivatalos keretek között Somorjai-Tamássy Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője Zalaszentgyörgy polgármesterének, Kovács Dezsőnek.

Zalaszentgyörgy önkormányzata már a park tervezésekor egy fenntarthatósági szempontból is példaértékű zöldfelület megvalósítását tűzte ki célul. A 434 lakost számláló község önerőből, helyi vállalkozók, civil szervezetek és magánszemélyek felajánlásaiból, igazi közösségi összefogással építette meg a 2494 m2 nagyságú parkot a korábban a MÁV rakodójaként használt területen.

A terület beavatkozás előtti biomassza sűrűségi indexe a kétszeresére nőtt. 61 db lomb- és tűlevelű fával, 869 db cserjével és 181 db évelővel gazdagodott a terület növényállománya, melyek a vegetációs időszakban évente összesen mintegy 137 kg O2-t termelnek és 184 kg CO2-t asszimilálnak, 1404 kg szennyező anyagot és port kötnek meg, a mikroklímát 14664 l víz elpárologtatásával javítják. Ezek az értékek az évek során, a növények növekedésével, fejlődésével arányban tovább nőnek. Az ültetett növényzet élettevékenységeivel javítja a talaj minőségét, további élő szervezeteknek, állatoknak biztosít élőhelyet, ezáltal is növelve a terület biológiai sokféleségét. A megépített burkolatok 100%-a vízáteresztő rétegrenddel készült, ami azt jelenti, hogy a területre hulló összes csapadék helyben szikkad el és hasznosul.

A projekt megvalósítói:

Tervező: csemete-KERTMŰHELY (Astrantia Kft.) Green City akkreditált
Kivitelező: NasteBau Kft. Green City akkreditált
és Zalaszentgyörgy lakói

Sajtómegjelenések:

Zalai Hírlap Online

Zalaegerszegi Televízió

(Fotó: Pezzetta Umberto - Zalai Hírlap)